مقدمه

سند راهبردی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی در افق ١۴١٠ در چهار بخش ارزش‌ها، چشم‌انداز، اهداف و راهبردها تنظیم شده است. این سند از طریق مطالعه اسناد راهبردی و چشم‌انداز سایر کشورها در حوزه فضای مجازی، تحلیل وضع موجود و مطلوب، تحلیل اسناد بالادستی (قانون اساسی، سند چشم‌انداز و احکام مقام معظم رهبری (مدظله العالی) برای شورای عالی فضای مجازی) و اخذ نظر مراکز علمی، پژوهشی و دانشگاهی کشور و دستگاه‌های دولتی و حکومتی و سازمان‌های مرتبط با فضای مجازی تنظیم شده است. بخش‌های اول و دوم این سند، در جلسه شماره ۷۱ مورخ 17/03/1400 شورای عالی به تصویب رسید.

الف- ارزش‌ها

۱- اعتقادات، احکام و اخلاق اسلامی و ارزش‌های انقلاب اسلامی؛

۲- استقلال، حاکمیت ملی و نفی سلطه خارجی؛

۳- انسجام، وحدت و اعتماد ملی؛

۴- مسئولیت‌پذیری و پاسخگویی؛

۵- حکمت، خردگرایی و هوشمندی؛

۶- مشارکت ذی‌ربطان در حکمرانی؛

۷- صلح‌طلبی عادلانه و احترام متقابل در روابط بین‌الملل؛

۸- خود کفایی، خوداتکایی و نوآوری در تأمین نیازهای پایه شهروندان؛

۹- هویت و سبک زندگی اسلامی ایرانی و خانواده‌محوری؛

۱۰- عدالت، کرامت انسانی و آزادی مسئولانه؛

۱۱- صیانت از حریم خصوصی و حقوق عامه؛

۱۲- قانون‌گرایی و انضباط اجتماعی؛

۱۳- امنیت ملی؛

١۴- منافع ملی؛

۱۵- سلامت محتوا؛

۱۶-شفافیت و دسترسی آزاد و عادلانه به اطلاعات و خدمات با حفظ حقوق و مصالح فرد و جامعه؛

۱۷- توجه به اقشار و گروه‌های اجتماعی خاص اعم از کودکان و نوجوانان، سالمندان و کم‌توانان جسمی و ذهنی؛

۱۸- حفظ محیط زیست.

 ب چشم‌انداز

فضای مجازی جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۱۰، فضایی در امتداد فضای واقعی، سالم، ایمن، مفید، پیشران پیشرفت سایر حوزه‌ها، متکی بر ظرفیت درون‌زای کشور، برخوردار از منابع انسانی متخصص، ماهر، مؤثر و کارآمد، برخوردار از مراکز علمی و پژوهشی، شرکت‌های دانش‌بنیان و صنایع پیشرفته داخلی است. برای حرکت جهشی، ابتکار عمل دارد. از استقلال هوشمندانه و عالمانه، با کمترین وابستگی برخوردار است و حضوری فعال، مبتکرانه، قوی و هدفمند در مجامع و نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی دارد.

الهام‌بخش در جهان اسلام، نقش‌آفرین در صحنه جهانی، جزء قدرت‌های برتر سایبری و مقام اول ارایه خدمات فضای مجازی در منطقه غرب و جنوب غرب آسیا با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بین‌الملل و استفاده‌ی صلح‌آمیز از فضای مجازی با مشارکت همه کشورها در توسعه آن، رفع حکمرانی کشورهای سلطه‌گر بر شبکه جهانی اینترنت و اصلاح آن با همکاری سایر کشورها است. ارزش‌ها، هنجارها و سبک زندگی اسلامی – ایرانی مبتنی بر فرهنگ پیشرفت پایدار در فضای مجازی کشور نهادینه شده و نیازها و خدمات نو، جذاب و متنوع به ویژه در حوزه‌های آموزش، سلامت، تجارت، حمل‌ونقل، آب، انرژی و سرگرمی برای کاربران ایرانی فراهم است. نظام حکمرانی در بهره‌گیری از فضای مجازی بر اساس حاکمیت ملی، عدالت، آزادی و صیانت از حقوق مردم و در برخورداری از مدیریتی یکپارچه حاصل از ارتباط به‌هم‌پیوسته و همگرای بخش‌های حاکمیتی، عمومی، تعاونی و خصوصی، پیشتاز است. با مشارکت شهروندان، سازمان‌ها، کسب‌وکارها و تمام بخش‌های عمومی و خصوصی، امنیت و سلامت این فضا در بالاترین سطح است.

دارای زیرساخت‌های مطمئن، امن، پایدار، یکپارچه و گسترده در سراسر کشور بر بستر شبکه ملی اطلاعات و در ارتباط با شبکه جهانی است. از بلوغ فرآیندهای صنعتی مبتنی بر فناوری‌های نوین، نقش مؤثر در اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش‌بنیان و فرصت‌های جدید شغلی برخوردار است و در بازارهای جهانی با افزایش سطح کیفیت و کمیت کالا و خدمات، حضوری رقابتی دارد و از مواجهه عالمانه و پیشتاز با تحولات ایران و جهان مبتنی بر مطالعات راهبردی و آینده‌پژوهی در کلیه ابعاد فضای مجازی برخوردار است.